מדוע השריית זרעים חשובה
השריית זרעים לפני השתילה היא מנהג חקלאי שיכול להאיץ ולשפר משמעותית את תהליך הנביטה. זרעים בטבע עוברים תקופות של תרדמה; השרייה עוזרת "להעיר" את העוברים הקטנים הללו, מה שהופך אותם מוכנים לנבוט לאחר השתילה. הטכניקה הפשוטה הזו מורכבת מטבילת הזרעים במים, ומאפשרת להם לספוג את הלחות הדרושה כדי להתחיל את מחזור חייהם.
איך מכינים את ההשריה
תהליך ההשריה אינו מורכב, אך הוא דורש תשומת לב. ראשית, ממלאים קערה במים בטמפרטורת החדר. הימנע משימוש במים חמים או קרים מדי, שעלולים לפגוע בעוברי הזרעים. מניחים את הזרעים בקערה, מוודאים שהם שקועים לגמרי. זמן ההשריה משתנה בהתאם למין הזרע, אך בדרך כלל נע בין 12 ל-48 שעות.
סוגי זרעים ושיטות השרייה ספציפיות
לא כל הזרעים מרוויחים באותה מידה מהשרייה. למשל, זרעים קשים כמו קטניות נהנים מהשריה ממושכת, עד 24-48 שעות, בעוד שעבור אחרים עשויות להספיק רק שעות ספורות. זרעים מיוחדים עשויים לדרוש שימוש במים חמים או אפילו בתמיסות מחומצות מעט או בסיסיות. חיוני לברר על המינים הספציפיים של זרעים שאתה מתכנן לשתול כדי לייעל את תוצאות ההשריה.
אמצעי זהירות במהלך השרייה
בעוד שהשריית זרעים בטוחה בדרך כלל, יש כמה אמצעי זהירות שצריך לנקוט. לא צריך להשרות את כל הזרעים לתקופות ארוכות, והשריה מופרזת עלולה לגרום לטביעת הזרעים, ולהוביל לסדקים או לקלקול. חשוב גם להחליף את המים אם מתכננים השרייה ארוכה מאוד, כדי למנוע היווצרות של עובש וחיידקים מזיקים.
יתרונות ההשריה
- האצת נביטה: זרעים ספוגים נובטים מהר יותר מאשר זרעים לא מטופלים.
- ספיגה משופרת: השרייה עוזרת לזרעים לשבור את התרדמה הטבעית שלהם ולספוג טוב יותר חומרי הזנה מהאדמה.
- סיכון מופחת למחלה: זרעים שטופלו מראש פחות רגישים למחלות וריקבון לאחר השתילה.
טיפים אחרונים להשרייה יעילה
הקפד לעקוב אחר הנחיות ספציפיות עבור כל סוג זרע. באופן כללי, עם זאת, הימנעו מצלילות ארוכות מדי וממים לא מתאימים. זכרו שלאחר ההשריה יש לשתול את הזרעים בהקדם האפשרי כדי לנצל את הספרינט שנותן התכשיר. טיפ אחרון הוא להשרות את הזרעים בקבוצות קטנות, כדי לנהל טוב יותר את התהליך ולהימנע מבזבוז.