היום אדבר איתך על נושא המשלב תשוקה לגינון עם קיימות סביבתית: הכנת קומפוסט.
בעזרת קומפוסט, לא רק שתוכלו להאכיל את הצמחים שלכם בצורה טבעית ובריאה, אלא גם תסייעו בהפחתת הפסולת האורגנית ותחזקו גינה בריאה ושופעת יותר. גלה איתי איך להכין את הקומפוסט המושלם לצרכים שלך!
היתרונות של קומפוסט
Il קומפוסטציה זוהי דרך פשוטה ובת קיימא להעשיר את אדמת הגינה שלך, להזין צמחים ולהפחית פסולת אורגנית בו זמנית.
זה לא רק משפר את איכות הקרקע, אלא הוא גם עוזר לשמור על כדור הארץ לח ותומך במיקרו-מערכות החיוניות לבריאות הצמח.
סוגי קומפוסט
ישנם סוגים שונים של קומפוסט לבחירה:
- קומפוסטציה קרה: זה פשוט כרוך בצבירת חומרים אורגניים כמו שאריות פירות וירקות, גרגירי קפה וקליפות ביצים. ערימה זו מתפרקת לאט במהלך שנה.
- קומפוסטציה חמה: מצריך השתתפות פעילה יותר אך התהליך מהיר הרבה יותר, ומייצר קומפוסט תוך חודש עד שלושה חודשים במזג אוויר חם. שיטה זו דורשת שילוב נכון של חנקן, פחמן, אוויר ומים כדי להאיץ את הפירוק.
- Vermicomposting: משתמש בתולעי אדמת אדומות לפירוק פסולת מזון. תולעים צורכות פסולת אורגנית ומשחררות קומפוסט עשיר בחנקן המכונה חומוס. שיטה זו היא אידיאלית עבור חללים קטנים וניתן אפילו לעשות זאת בתוך הבית.
חרמש קומפוסט
כדי להתחיל בהצלחה ערימת קומפוסט, אסוף את החומרים הבאים:
- שאריות פירות
- שאריות ירקות
- שטחי קפה
- קליפות ביצה (אם כי לוקח להן יותר זמן להתפרק)
- חותכים דשא וגזרי צמחים
- עלים יבשים
- חתוך דק שבבי עץ
- עיתונים מגוררים
- פאגליה
- נסורת מעץ לא מטופל כימית
הימנע: בשר, מוצרי חלב, גבינות, שומנים/שמנים, פסולת מהחי ועץ שעבר טיפול כימי, שכן הם עלולים לגרום לריחות לא נעימים או להכיל חומרים או מחלות מזיקים.
כיצד ליצור ערימת קומפוסט חמה
כדי ליצור משלך קומפוסט חםבצע את השלבים הבאים:
שילוב של חומרים ירוקים וחומרים
המתן עד שיהיה לך מספיק חומר כדי ליצור ערימה בעומק של מטר אחד לפחות. חומרים "ירוקים" כוללים שאריות מטבח, גרגירי קפה וזבל, בעוד חומרים "חומים" כוללים עלים יבשים, ענפים מגוררים, קרטון ועיתונים.
מערבבים שלושה חלקים חומרים חומים עם חלק אחד ירוקים.
הרטיבו את ערימת הקומפוסט
יש לרסס את הערימה במים באופן קבוע כדי לשמור על עקביות של ספוג לח. יותר מדי מים עלולים לגרום לקומפוסט להירקב, לכן הקפידו לא להשקות יתר על המידה. הטמפרטורה היא אינדיקטור טוב: הערימה צריכה להיות חמה במרכז.
מערבבים את ערימת הקומפוסט
במהלך עונת הגידול יש להפוך את הערימה פעם בשבוע כדי לאוורר את המסה ולהאיץ את תהליך הפירוק. ערבוב מונע מהחומרים להידחס ולפתח ריחות רעים.
טיפ: חתכו וגרסו את המרכיבים לחתיכות קטנות יותר כדי לזרז את תהליך הקומפוסטציה.
שימוש בקומפוסט בגינה
כשהערימה כבר לא פולטת חום והפכה יבשה, חומה ומתפוררת, היא מוכנה לשימוש בגינה. הוסף שכבה של 10-15 ס"מ של קומפוסט לערוגות פרחים ושכבה עבה יותר לעציצים בתחילת כל עונת גידול.
יש גננים שמכינים "תה קומפוסט" על ידי ספיגה של הקומפוסט המוגמר במים במשך כמה ימים, ואז מסננים את הנוזל להכנת דשן נוזלי תוצרת בית.