קציר תפוחי האדמה הוא זמן מכריע עבור חקלאים המגדלים את הפקעת הזו. שמירה נכונה על ההוראות ושמירה על העיתוי האופטימלי חיוניים להשגת יבול טוב ותפוחי אדמה איכותיים.
במאמר זה נעמיק בהליכים ובזמנים הנכונים לגבייה אפקטיבית.
מידע על תפוחי אדמה
ה תפוחי אדמה הם אחד מהירקות האהובים על האיטלקים, המוערכים בשל הרבגוניות שלהם במטבח.
הם יכולים להשתנות בגודלם, מאצבעות קטנות ועד זנים גדולים כמו רדידים, שהם אידיאליים לאפייה.
הכנה לקטיף
תפוחי אדמה דורשים מעט תחזוקה לאחר השתילה. יבול אקלים קריר זה מושלם לאזורים הצפוניים, אך ניתן לגדל אותו גם כגידול חורף בדרום.
ה זרע תפוחי אדמה ניתן לשתול אותם 2-4 שבועות לפני תאריך הכפור האחרון, ישירות בגינה או במיכלים כגון דליים, שקיות, עציצים או אפילו קש.
זמני קציר תפוחי אדמה
קציר תפוחי אדמה משתנה בהתאם לזן:
- תפוחי אדמה בעונה המוקדמת מבשילים תוך 60-80 ימים. אלה בעלי עור דק יותר וניתן לאחסן אותם כ-3 שבועות.
- תפוחי אדמה בציר אמצע העונה או השני מוכנים 80-100 ימים לאחר השתילה וניתן לאחסן אותם עד חודש.
- תפוחי אדמה בסוף העונה ניתנים לקטיף לאחר 100-130 ימים ולאחסן במשך 2-3 חודשים.
סימני בגרות
ישנם כמה אינדיקטורים המאותתים על בשלות תפוחי אדמה ומתי הגיע הזמן לקצור אותם. הסימן הראשון הוא המרץ של הצמחים.
כאשר הצמחים מתחילים להצהיב ולנבול, זה אומר שתפוחי האדמה כמעט בשלים. במקרה זה, רצוי להפסיק להשקות ולהמתין שבוע-שבועיים לפני קצירתם.
איך לקצור תפוחי אדמה
לאחר שאישרתם שתפוחי האדמה מוכנים, השתמשו במזלג לגינה או בכף כדי להרים בעדינות את האדמה מהקצה החיצוני של הצמח עד שתפוחי האדמה נחשפים.
היזהרו לא לפגוע בפקעות, מכיוון שהדבר עלול לחשוף אותם לחיידקים ולגרום לריקבון. אם דוקרים בטעות תפוח אדמה, צרכו אותו מיד.
קצירת תפוחי אדמה גדלים בשקיות
אם אתם מגדלים תפוחי אדמה בשקיות, המתינו עד שהעלווה תצהיב ותגווע לפני קצירת הפקעות.
כל שעליך לעשות הוא לרוקן את תכולת השקית על יריעת ברזנט ולחוש את תפוחי האדמה באדמה עם הידיים.
הימנע מחבלת תפוחי האדמה
חבלות תפוחי אדמה הן בעיה נפוצה בגידולים מסחריים שבהם משתמשים במכונות קציר, אך הן יכולות להופיע גם בגינות ביתיות.
טפלו בפקעות בעדינות ככל האפשר כדי להימנע מקיצור חיי המדף שלהן.
תיבול תפוחי אדמה
לפני אחסון תפוחי אדמה לאורך זמן, חשוב לתבל אותם.
תהליך זה כולל הנחת הפקעות באזור עם טמפרטורה בין 7 ל-16 מעלות צלזיוס ולחות יחסית של 85-95% למשך שבועיים.
ריפוי מקדם את עיבוי העור ואת הריפוי של חתכים קטנים וחבורות.
לאחר השלמת התהליך, הסר את כל תפוחי האדמה שנראים מצומקים או עיסתיים כדי למנוע מהם לגרום לתפוחי אדמה בריאים להירקב.
אחסון תפוחי אדמה
אחסן תפוחי אדמה באזור חשוך עם טמפרטורה של 3-4 מעלות צלזיוס ולחות יחסית של 90-95%. הימנעו מלאפשר לתפוחי אדמה להקפיא ואל תאחסנו בשקיות סגורות. עדיף להשתמש בקופסאות פתוחות או במיכלים או בשקיות מחוררות כדי להבטיח זרימת אוויר נאותה.
אל תאחסנו תפוחי אדמה עם תפוחים או פירות אחרים המייצרים אתילן, מכיוון שגז זה מעודד הנבטה.
תפוחי אדמה ירוקים
כאשר תפוחי אדמה נחשפים לאור השמש, הם הופכים לירוקים ומייצרים תרכובת רעילה. אפילו במהלך האחסון, תפוחי אדמה יכולים להפוך לירוקים אם הם נחשפים לאור.
אם תפוח אדמה ברובו ירוק, עדיף לזרוק אותו. אם רק שטחים קטנים ירוקים, אפשר להסיר אותם בעזרת סכין ולצרוך את שאר הפקעת בבטחה.